back Back

Cum sa ai un interviu reușit

Cum sa ai un interviu reușit

Resume-ul tau a fost selectat si ai fost invitat la un interviu de angajare. Felicitari! Inseamna ca experienta, competentele tale au fost potrivite cu cerintele respectivului post. Acum treci la nivelul urmator in care este important să convingi persoana care te intervievează de ce meriți să obții jobul respectiv. 

Am cules pentru tine mai multe pareri ale colegilor nostri, atat de la echipa de la resurse umane, cat si de la noii nostri colegi care au trecut de curand printr-un interviu de recrutare. 

Impresii despre etapele interviului

Apreciez la candidatii pe care i-am avut la interviu pana acum faptul ca sunt punctuali. Indiferent ca interviul este fata in fata sau online, a te prezenta la ora stabilita, fara a mai fi nevoie sa ii sun si sa le reamintesc, este pentru mine un prim semn ca am in fata un candidat serios si responsabil. Consider ca in felul acesta dovedeste respect fata de propriul timp, dar si fata de potentialii viitori colegi. Si mai ales imi spune ceva despre cat de interesat este de a primi o oferta de angajare pentru acest post.

Iulia, HR

De obicei, la interviuri, imi place sa intreb candidatii ce stiu despre compania noastra. In functie de raspunsul primit imi dau seama daca in fata mea se afla un candidat care si-a luat putin timp si a incercat sa afle pentru cine s-ar putea sa lucreze. Cu alte cuvinte, observ cat de curios si de interesat este sa inteleaga compania la care a aplicat.

Adrian, Manager

In echipa noastra ne dorim sa creem o atmosfera de lucru placuta, relaxata. Si de aceea, atunci cand particip la un interviu de angajare pentru un nou membru in departamentul pe care il coordonez, ma uit in primul rand la cateva elemente cheie: daca este respectusos/respectuoasa, daca pastreaza contactul vizual, are intrebari si mai ales daca zambeste. Cateva indicii ca vorbesc cu o persoana cu simtul umorului, curioasa, interesata de job si de companie.

Adina, Manager

O experienta negativa traita cu un candidat  a fost legata de faptul ca nu avea rabdare sa asculte pana la capat ce il intrebam. Avea probabil senzatia ca stie deja ce vreau sa intreb, sau poate simtea nevoia sa imi demonstreze ca e bine pregatit. Tot ce a reusit a fost sa rateze mare parte din raspunsurile pe care le asteptam, sa prelungeasca mai mult decat era cazul intalnirea. Iar cireasa de pe tort a fost cand a inceput sa ii sune telefonul Chiar daca am inteles ca intentia lui era una pozitiva, si anume sa arate managerului ca stie, ca e pregatit, totusi nu mi-as dori un astfel de coleg in echipa, asa ca nu l-am trecut in lista scurta pentru o ultima discutie.

Raluca, Manager

Imi doresc in echipa mea doar colegi care nu sunt interesati de barfa sau care vad doar partea pozitiva intr-o experienta traita. Interviul este despre tine, despre realizarile tale, despre competentele invatate, despre maturitate emotionala. In niciun caz despre dramele trecutului si barfitul colegilor. Apreciez sinceritatea, inteleg ca nu te-ai putut integra, dar mergi mai departe punand accentul pe lucrurile pozitive care te pun in valoare.

Oana, Manager

Inca un sfat, de data asta de la echipa HR: du-te cu temele facute, adica repeta putin acasa ce ai raspunde la intrebarile cheie. Uite cateva intrebari care am observat ca sunt puse destul de des in interviurile de angajare:

  1. Care sunt punctele tale slabe si care sunt punctele tale forte?
  2. De ce ați optat pentru firma noastră?
  3. Ce așteptări salariale ai?
  4. Ai o intrebare pentru noi? Ei, si aici, posibil sa fii emotionat sau stresat, asa ca, pentru siguranta, iti lasam o lista de intrebari ale caror raspunsuri te-ar putea interesa. Alege 2-3 si foloseste-le cu incredere:
  • Ce schimbări majore au avut loc în firmă în ultimii ani?
  • Care sunt planurile de dezvoltare pe viitor ale companiei?
  • Care sunt valorile companiei?
  • Care este politica companiei vis a vis de formarea profesionala a salariatilor? 
  • Care este parcursul de cariera pentru acest post?
  • Care sunt provocările acestui loc de muncă?
  • Câte persoane lucrează în companie/departament?
  • Dacă îmi veți face o propunere, cât de repede veți dori să încep lucrul?
  • Când îmi veți da un răspuns (dacă am fost selectat pentru acest job)?